Venedik'te ne yenir?

Sardee in Saor
Sevilen bir Venedik yemeğidir. Sardalyanın soğan, üzüm ve fıstık ile pişirildiği tatlı ekşi bir tadı olan kulağa garip gelen ama lezzetli bir yemektir.

Risi e bisi
Ana içeriği pirinç ve bezelye olan bir yemektir. Risotto ile çorba arası bir kıvamdadır. Değişik şekillerde servis edilen bu yemeğin yanında balık, denizanası, fasulye gibi seçeneklerle de sunulabilir.

Pasta e fagioli 
Bir çeşit makarna yemeğidir. Fakat bu tamamen Venedik tarzıdır.

Scampi alla veneziana 
Haşlanan karidesin zeytin yağı ve limon suyu ile sunulduğu bir yemektir.

Caparossoi a scota deo 
Büyük istiridyelerin limon ve biberle pişirilmesi ile yapılan bir yemektir. Oldukça lezzetli ve aranan bir yemek çeşididir.

Risotto 
Uzun ince erişteden yapılır. Siyah renkte olanı Venedik’te oldukça ünlüdür. Farklı malzemelerle hazırlanan risotto deniz ürünleriyle de farklı sebzelerle de sunulmaktadır.

Bigoi in Salsa
Sardalya ya da ançuez sosu ile hazırlanan spagettidir. Bu yemek, Venedik’in İtalya makarna dünyasına hediyesidir.

Scampetti con polenta con polenta 
Kaynatılmış mısır unu ile yapılan küçük karideslerdir.

Carpaccio 
Venedik’te Harry’s Bar’da bulunmuş ince dilim etin mayonez, hardal, krema e domates sosu ile servis edildiği yemektir. Orijinal tarifinin yanı sıra farklı malzemelerle de sunulmaktadır.

Fritole venessiane 
Birçok farklı içerikten yapılabilir. Mısır unu ile bal kabağı popüler seçeneklerdir.

Pincia 
Yumurta, şeker ve üzümle yapılan bir çeşit hamur işidir.

Polenta 
Kuzey İtalya’da ünlüdür ve Venedikte’te oldukça fazla tüketilir. Eskiden “food of the poor” fakir yemeği olarak geçse de günümüzde aranan bir yemektir. Krema kıvamındaki bir mısır yemeğidir.

Gnocchi   
Günümüzde İtalya’nın her yerinde hemen her gün hazırlansa da 16. yüzyılla dayanan bu yemek bir zamanlar sadece festival zamanı hazırlanan bir çeşitti. Patates, un ve yumurta ile hazırlanan gnoc chi lezzetli bir hamur işi yemeğidir.

Cichetti  
İspanyol yemeği olan “Tapas” a benzemektedir. Genelde Venedik barlarında servis edilen bu yemek içki yanında tavsiye edilir.

Asiago Cheese  
İtalya’nın en özel peynir çeşitlerinden biridir ve kökü Venedik’e dayanır. Günümüzde birçok ülkeye ihraç edilmektedir.

Grappa 
Güçlü bir şarap çeşididir. Üzüm kabuğu, çekirdeği ve ezilmiş üzüm kalıntılarından yapılır.

Fegato alla veneziana 
Soğan ile pişirilen bir ciğer yemeğidir.

Bacala mantecato 
Morina balığının maydanoz ve zeytinyağı ile pişirilmesi ile yapılmaktadır. Venedik’in en tanınmış yemeklerinden olan Bacala mantecato Baltık Denizi’nden getirilen balıklarla yapılır.

Fritella alla Veneziane 
Venedik bölgesinin yerel tatlısı olarak bilinir. Kızartılmış küçük donutlardır ve un, yumurta, şeker ve limondan yapılmaktadır.

Hiç yorum yok: